In Golfclub
DOOR HANS DE JONGH

Het aantal bruto baanrecords wordt tot negen uitgebreid. Dat heeft de wedstrijdcommissie in een nieuw reglement vastgelegd. Recent bleek dat de bestaande regeling voor meerderlei uitleg vatbaar was. Ook het ontbreken van een formeel reglement was aanleiding voor de commissie om daar verandering in te brengen.

De golfclub houdt sinds 2014 in een nieuwe opzet de bruto baanrecords bij die in het clubhuis zichtbaar zijn maar ook op de website worden getoond. Voormalig lid Carolien Driessen, huidig professional op de baan van de Links Valley in Ermelo, is nog steeds houder van het baanrecord bij de Dames Rood met 67 slagen en Danny de Busser bij de Heren Geel met 69 slagen en Heren Wit met 68 slagen.

Het aantal mogelijkheden om een baanrecord te vestigen voor dames gaat van één naar drie en voor heren van één naar vier. De dames kunnen een baanrecord lopen op rood, blauw en geel en de heren op rood, blauw, geel en wit. Daarnaast komen er twee baanrecords voor de jeugd, voor meisjes en jongens tot 18 jaar vanaf oranje. Elk bestaand baanrecord dat wordt verbeterd door een betere prestatie wordt vervangen.

Hole in one

Omdat er ook geen reglement bestond waarin een hole in one wordt beschreven, heeft de commissie gelijktijdig in die leemte voorzien. Uit het reglement voor een hole in one valt op te maken dat een hole in one aan een viertal voorwaarden moet voldoen, wil die kunnen rekenen op een formele waardering door de golfclub.

Zo moet de hole in one gescoord worden tijdens een wedstrijd die door de wedstrijdcommissie of een subcommissie is uitgeschreven en geleid; tijdens het lopen van een qualifyingkaart (met GSN van de marker); gescoord wordt op een baan onder qualifying condities en moet de speler lid zijn van de Golfresidentie om vermeld te worden op de Hall of Fame.

In al die gevallen ontvangt de speler een door de voorzitter van de golfclub ondertekend certificaat waarop wordt vermeld op welke hole de hole in one werd geslagen, met welke club en wie zijn of haar flightgenoten waren. De speler ontvangt eveneens een onderscheiding in de vorm van een fraaie trofee.