In Golfclub
TEKST HANS DE JONGH | FOTO HANS KRAMPS

De greens zien er goed uit maar hebben in wisselende mate nog altijd last van de vreetschade van de emelt. De greens die er het meeste last van hebben kunnen met plastic worden afgedekt om de beestjes naar de oppervlakte te halen. Dat staat in het reguliere verslag van NiB ScanPro dat een kwaliteitsschouw heeft uitgevoerd.

Doel van die schouw, als onderdeel van de arbeidsovereenkomst met de Golfresidentie, is om het onderhoud op de baan dat gepleegd wordt door SBA Golf & Groen BV te monitoren. Met name de greens van de holes 1 en 5 hebben nog zichtbare emelt-schade. Extra stikstofbemesting, zo wordt geadviseerd, zal ook helpen om snel de noodzakelijke herstelgroei in te zetten.

De voorgreens hebben minder last van de emeltactiviteit omdat de condities daar minder gunstig zijn voor de larven. Daarnaast is het gras op de aprons langer en valt vreetschade minder op. Op de voorgreens zijn wel schimmels gezien die struisgrassen aantasten. Het wordt aanbevolen de voorgreens met roodzwenkgrassen, die resitent zijn voor de schimmelinfecties, door te zaaien.

Blijkens de rapportage vertonen de tees een wat open grasmat, die daarom bemest, doorgezaaid en bezand moeten worden. Veel lof is er in het verslag voor de fairways. Die zien er uitstekend uit. “Alleen lokaal zijn er wat onkruiden die plaatselijke bestreden kunnen worden om de grasmat voor 2020 zo schoon mogelijk te hebben”, blijkt uit de schouw.

Over de rough wordt gemeld dat die op de rijkere kleigronden erg snel groeit en intensief gemaaid en verschraald moet worden. Er zou een pilot moeten komen om te kijken wat het effect is van het bezanden van de rough. Het volledige rapport van de NiB ScanPro, dat uit zestien pagina’s bestaat, kan hier worden gedownload.

FOTO

De emelt is door de komst van nestkastjes (nog) niet helemaal uitgebannen. Met name op de holes 1 en 5 zorgen de larven nog voor problemen.